Το κοινωνικό της έργο, η εσωτερική κινητήρια δύναμη και το όραμά της για μια πιο δίκαιη, συνειδητοποιημένη, ευγενική και αλληλέγγυα κοινωνία - για ανθρώπους και ζώα.
«Μεγαλώσαμε με τη νοοτροπία: ότι στις κοινότητες όπου ζούμε και δραστηριοποιούμαστε, οφείλουμε να δίνουμε κάτι πίσω», εξηγεί η Νατάσα Μιχαηλίδου όπως κάποιοι έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία στον πατέρα της, μετά που τα έχασε όλα στην τουρκική εισβολή. «Μέσα από την κοινωνική δράση έμαθα να ακούω πιο προσεκτικά, να παρατηρώ με μεγαλύτερο βάθος και να εκτιμώ πράγματα που παλαιότερα ίσως θεωρούσα δεδομένα»
Σε μια εποχή που η κοινωνική προσφορά δεν είναι απλώς ζητούμενο αλλά αναγκαιότητα -παρόλα αυτά κάθε άλλο παρά αυτονόητη- η Νατάσα Μιχαηλίδου ξεχωρίζει ως μια δυναμική γυναίκα που δεν επαναπαύεται στους τίτλους της. Εκ των ιδιοκτητών και Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας του Ομίλου Thanos Hotels & Resorts, έχει καταφέρει να συνδυάσει την επιχειρηματική της επιτυχία με μια βαθιά, αυθεντική δέσμευση για την κοινωνία και τα ευάλωτα μέλη της καθώς επίσης και για την ασφάλεια και την ευημερία των ζώων.
Ποιο είναι το κοινό νήμα που ενώνει όλες τις κοινωνικές σας πρωτοβουλίες;
Στο επίκεντρο όλων των πρωτοβουλιών μας βρίσκεται ο σεβασμός προς τη ζωή και η δύναμη της στήριξης. Είτε πρόκειται για έναν φοιτητή που έχει όνειρα αλλά δεν διαθέτει τα μέσα να τα κυνηγήσει, είτε για έναν αδέσποτο σκύλο που αναζητά μια οικογένεια για να υιοθετηθεί, το κοινό νήμα που ενώνει όλες μας τις δράσεις είναι η έμπρακτη φροντίδα και η πίστη ότι ακόμη και μια μικρή πράξη στήριξης μπορεί να αλλάξει μια ζωή.
Μεγαλωμένη στον κλάδο της τουριστικής βιομηχανίας και με χρόνια εμπειρίας στη ποιοτική φιλοξενία, γιατί ήταν σημαντικό για σας να ασχοληθείτε με τα κοινά;
Το να ασχολείσαι με τα κοινά είναι, πάνω απ’ όλα, στάση ζωής. Να δίνεις χώρο στον άλλον, να τον κάνεις να νιώθει σημαντικός. Θυμάμαι πάντα την αφοσίωση, τη γενναιοδωρία και τη στενή σχέση που είχε ο πατέρας μας με την κοινότητα της Πάφου. Ξεκίνησε την οικογενειακή επιχείρηση στην Αμμόχωστο, αλλά μετά την τουρκική εισβολή του 1974 τα έχασε όλα και αναγκάστηκε να ξεκινήσει από την αρχή. Για να επαναδραστηριοποιηθεί στην Πάφο, κάποιοι του έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία. Μεγαλώσαμε, λοιπόν, με αυτή τη νοοτροπία: ότι στις κοινότητες όπου ζούμε και δραστηριοποιούμαστε, οφείλουμε να δίνουμε κάτι πίσω — όπως δόθηκε και στη δική μας οικογένεια μια δεύτερη ευκαιρία. Αυτό το πνεύμα προσφοράς έχει πλέον εδραιωθεί στον Όμιλό μας ως κουλτούρα. Είναι κομμάτι της ταυτότητάς μας και εκφράζεται συλλογικά από όλη την ομάδα μας. Μεγαλώνοντας μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ήταν φυσικό για μένα να θελήσω να προσφέρω και πέρα από τα όρια των ξενοδοχείων μας, δηλαδή στην κοινωνία που μας στηρίζει και μας εμπνέει.
Πως ερμηνεύετε τον όρο «κοινωνική προσφορά» / «κοινωνική ευθύνη»;
Για εμένα, κοινωνική προσφορά σημαίνει να δίνεις χωρίς να περιμένεις ανταπόδοση. Όχι γιατί πρέπει, αλλά γιατί νιώθεις βαθιά μέσα σου την ανάγκη να το κάνεις. Σημαίνει να βλέπεις γύρω σου τις ανάγκες, τις αδυναμίες, τα κενά και να μην τα προσπερνάς. Να μην εφησυχάζεις. Σημαίνει να στέκεσαι παρών, να αναλαμβάνεις δράση, με την πίστη ότι ακόμη και η πιο μικρή πράξη μπορεί να φέρει μια αλλαγή. Μπορεί να δώσει ελπίδα, αξιοπρέπεια. Και πάνω απ’ όλα, κοινωνική προσφορά σημαίνει να επιμένεις. Να κρατάς αυτή τη στάση ζωής σταθερά, όχι περιστασιακά. Να έχεις επίγνωση ότι η ευθύνη απέναντι στον συνάνθρωπο, στο περιβάλλον, στην κοινότητα, είναι καθημερινή επιλογή. Μια επιλογή που μας διαμορφώνει, μας εξελίσσει και, τελικά, μας ενώνει.
Πώς ισορροπείτε τον επιχειρηματικό σας ρόλο με την κοινωνική σας δράση;
Πιστεύω βαθιά ότι ο επιχειρηματικός ρόλος και η κοινωνική δράση δεν έρχονται σε σύγκρουση. Το αντίθετο, αλληλοσυμπληρώνονται. Όταν έχεις την τύχη να συνεργάζεσαι με μια ομάδα ανθρώπων που μοιράζονται τις ίδιες αξίες και ευαισθησίες, τότε η κοινωνική προσφορά γίνεται φυσική προέκταση της επαγγελματικής μας ταυτότητας. Στον Όμιλό μας, η επιχειρηματική δραστηριότητα δεν μετριέται μόνο σε νούμερα και αποτελέσματα. Μετριέται και στο αποτύπωμα που αφήνουμε στις ζωές των ανθρώπων και στις κοινότητες που μας περιβάλλουν. Και αυτό το αποτύπωμα είναι συλλογικό. Είναι αποτέλεσμα κοινής προσπάθειας, συνείδησης και επιμονής. Για εμένα, πάντα υπάρχει χώρος και χρόνος για όσα έχουν πραγματική σημασία. Και η κοινωνική δράση είναι σταθερά ανάμεσα σε αυτά.
Σε παλαιότερη συνέντευξη σας είχατε αναφέρει ότι «όταν προσφέρεις, αυτό επιστρέφεται». Ποια ήταν για εσάς η πιο συγκινητική στιγμή που νιώσατε ότι η προσφορά σας γύρισε πίσω με τρόπο που δεν περιμένατε;
Θυμάμαι την αντίδραση μίας φοιτήτριάς μας στο ENAVSMA, η οποία είχε εξασφαλίσει υποτροφία. Μου είπε πως, χωρίς τη στήριξη του Ιδρύματος, θα είχε εγκαταλείψει το όνειρό της να συνεχίσει τις σπουδές της. Δεν μπορώ να μην αναφέρω και τα βίντεο που μας στέλνουν οι φοιτητές μας, για να μοιραστούν μαζί μας τις εμπειρίες τους στα εκπαιδευτικά ιδρύματα όπου φοιτούν. Βλέπουμε πώς έχει αλλάξει η ζωή τους. Συγκινητική ήταν επίσης η στιγμή που συμμετείχα για πρώτη φορά στη διαδικασία των Freedom Flights, τις πτήσεις που δίνουν το εισιτήριο για μια δεύτερη ζωή στους σκύλους του καταφυγίου, οι οποίοι έχουν υιοθετηθεί από οικογένειες στο εξωτερικό. Θυμάμαι τότε, έκανα fostering για τον Zeus. Δεν θα ξεχάσω το ανήσυχο βλέμμα του όταν μπήκε στο κλουβί για την επιβίβαση, γεμάτος απορία καθώς απομακρυνόταν. Εγώ ήξερα ότι τον περίμενε μια οικογένεια στην Αγγλία για να του προσφέρει μια ζωή γεμάτη αγάπη. Όλες αυτές οι στιγμές χαράζονται όμορφα στη μνήμη. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πάρα πολλές υιοθεσίες στο εξωτερικό και τα νούμερα αυξάνονται. Όπως έχουν αυξηθεί και οι υποτροφίες στους φοιτητές μας. Αυτά τα περιστατικά σου υπενθυμίζουν γιατί το κάνεις όλο αυτό. Πιστεύετε πως η πράξη της προσφοράς είναι περισσότερο για εκείνον που λαμβάνει ή για εκείνον που δίνει; Τι σημαίνει για εσάς προσωπικά η “ανταμοιβή” της προσφοράς; Πιστεύω ότι η πράξη της προσφοράς αφορά και τους δύο. Και εκείνον που λαμβάνει και εκείνον που δίνει. Αλλά, με έναν παράξενο, σχεδόν ανεξήγητο τρόπο, νομίζω ότι ο δότης παίρνει περισσότερα. Ίσως ακριβώς επειδή δεν περιμένει κάτι σε αντάλλαγμα. Δημιουργεί, όμως, τις συνθήκες για να υπάρξει αυτό που λέμε impact. Για μένα, η ανταμοιβή της προσφοράς είναι η αίσθηση του σκοπού. Είναι εκείνη η στιγμή που λες: «Σήμερα έκανα κάτι χρήσιμο. Σήμερα άλλαξα κάτι».
Στην πολυετή κοινωνική σας δράση, υπήρξαν στιγμές που αισθανθήκατε ότι η δύναμη της προσφοράς μεταμόρφωσε όχι μόνο ζωές άλλων, αλλά και τη δική σας καθημερινότητα ή κοσμοθεωρία;
Βεβαίως! Μέσα από την κοινωνική δράση έμαθα να ακούω πιο προσεκτικά, να παρατηρώ με μεγαλύτερο βάθος και να εκτιμώ πράγματα που παλαιότερα ίσως θεωρούσα δεδομένα.
«Τα ζώα δεν είναι αντικείμενα ούτε “προβλήματα”», δηλώνει με έμφαση και σημειώνει: «Η έλλειψη παιδείας για το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε στα ζώα είναι προφανής. Τα καταφύγια ασφυκτιούν λόγω υπερπληθυσμού, κάποια αναγκάζονται να προχωρήσουν σε ευθανασίες, οι κακοποιήσεις έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο και οι νομοθεσίες δεν αλλάζουν ώστε να μπορούμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των ζώων».
«Πιστεύω ότι η πράξη της προσφοράς αφορά και τους δύο. Και εκείνον που λαμβάνει και εκείνον που δίνει. Αλλά, με έναν παράξενο, σχεδόν ανεξήγητο τρόπο, νομίζω ότι ο δότης παίρνει περισσότερα. Ίσως ακριβώς επειδή δεν περιμένει κάτι σε αντάλλαγμα. Δημιουργεί, όμως, τις συνθήκες για να υπάρξει αυτό που λέμε impact. Για μένα, η ανταμοιβή της προσφοράς είναι η αίσθηση του σκοπού. Είναι εκείνη η στιγμή που λες: "Σήμερα έκανα κάτι χρήσιμο. Σήμερα άλλαξα κάτι".»
«Κάθε επιτυχημένη υιοθεσία είναι χαρά και συγκίνηση μαζί. Είναι σαν να παραδίδεις ένα κομμάτι της καρδιάς σου σε έναν άνθρωπο που το αναγνωρίζει και το αγκαλιάζει. Ταυτόχρονα, σου δίνει θάρρος για να συνεχίσεις με την επόμενη...»
Simba Animal Aid Cyprus - ευθύνη απέναντι στα ζώα.
Πώς γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία του Simba Animal Aid Cyprus και ποια ανάγκη ήρθε να καλύψει;
Η ιδέα ξεκίνησε από μια προσωπική εμπειρία. Συγκεκριμένα, από την απώλεια του σκύλου μας, του Simba, που χτυπήθηκε από αυτοκίνητο. Μέσα από αυτή τη δύσκολη εμπειρία γεννήθηκε η ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές καταφύγιο, ένα δίκτυο αγάπης, προστασίας και ευθύνης απέναντι στα ζώα που συχνά παραμελούνται, κακοποιούνται ή παραμένουν αόρατα.
Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζετε σήμερα στον αγώνα για τα αδέσποτα στην Κύπρο;
Πλέον δεν μπορούμε να περιοριζόμαστε στο ότι υπάρχει ανάγκη για αλλαγή νοοτροπίας. Η κατάσταση είναι απογοητευτική. Όχι μόνο δεν παρατηρείται πρόοδος, αλλά κάθε χρόνο έρχονται πιο δύσκολες καταστάσεις. Η έλλειψη παιδείας για το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε στα ζώα είναι προφανής. Τα καταφύγια ασφυκτιούν λόγω υπερπληθυσμού, κάποια αναγκάζονται να προχωρήσουν σε ευθανασίες, οι κακοποιήσεις έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο και οι νομοθεσίες δεν αλλάζουν ώστε να μπορούμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των ζώων, τα οποία δεν είναι αντικείμενα ούτε «προβλήματα». Είναι ζωντανές υπάρξεις με ανάγκες και δικαιώματα και δυστυχώς δεν εισπράττουν τον σεβασμό και τη μεταχείριση που τους αξίζει..
Πώς λειτουργεί στην πράξη το Simba Animal Aid Cyprus και η συνεργασία με τους Δήμους;
Η μη κερδοσκοπική οργάνωση Simba Animal Aid Cyprus είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία και διαχείριση του Χώρου Προσωρινής Φύλαξης Αδέσποτων Σκύλων στο Παλιομέτοχο, που δημιουργήθηκε μέσα από σύμπραξη των (πρώην) μεγάλων δήμων της Επαρχίας Λευκωσίας: Στροβόλου, Λακατάμιας, Αγίου Δομετίου, Έγκωμης και Λευκωσίας. Η οργάνωση συστάθηκε από ανθρώπους που εργάζονται εθελοντικά για τη διάσωση και ευημερία ζώων των οποίων η ζωή κινδυνεύει λόγω παραμέλησης ή εγκατάλειψης.
Στο καταφύγιο Simba φιλοξενούνται πάνω από 120 σκύλοι διαφόρων φυλών, ενώ οι εγκαταστάσεις έχουν χωρητικότητα για 60. Γίνονται συνεχείς προσπάθειες να βρεθούν οικογένειες που μπορούν να υιοθετήσουν ή να παρέχουν προσωρινή διαμονή στα αδέσποτα που φτάνουν εκεί. Οι σκύλοι που βρίσκονται στο καταφύγιο είναι διαφορετικών φυλών και μεγεθών, αλλά μοιράζονται μια κοινή επιθυμία: να υιοθετηθούν από κάποιον που θα τα αγαπήσει και θα τα φροντίσει. Στην πραγματικότητα, είναι αυτά που καταλήγουν να αλλάζουν τις ζωές μας. Το κοινό μπορεί να βοηθήσει με διάφορους τρόπους: υιοθετώντας, γινόμενος ανάδοχος, κάνοντας δωρεά ή στηρίζοντας εθελοντικά τις δράσεις μας.
Πόσο δύσκολη είναι η διαδικασία της επαναστέγασης σκύλων σε οικογένειες, εντός και εκτός Κύπρου;
Αυτή είναι ένας καθημερινός, απαιτητικός αγώνας, κυρίως λόγω των διαδικασιών και του περιορισμένου αριθμού υπεύθυνων ενδιαφερόμενων. Για να πάει ένας σκύλος σε νέο σπίτι, πρέπει πρώτα να γίνει το απαραίτητο home-check και να πραγματοποιηθεί πλήρης ιατρικός έλεγχος. Το ζώο πρέπει να είναι στειρωμένο, εμβολιασμένο, αποπαρασιτωμένο και να έχει λάβει όλες τις απαραίτητες θεραπείες. Περίπου το 80% των περιπτώσεων καταλήγουν στο εξωτερικό, όπου υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση. Όμως, κάθε φορά που ένας σκύλος βρίσκει τη νέα του οικογένεια, ξέρουμε ότι άξιζε κάθε προσπάθεια.
Τι σημαίνει για εσάς προσωπικά κάθε επιτυχημένη υιοθεσία;
Είναι σαν να παραδίδεις ένα κομμάτι της καρδιάς σου σε έναν άνθρωπο που το αναγνωρίζει και το αγκαλιάζει. Είναι χαρά και συγκίνηση μαζί. Ταυτόχρονα, σου δίνει θάρρος για να συνεχίσεις με την επόμενη υιοθεσία.
Πώς κινητοποιείτε εθελοντές και υποστηρικτές να συνδράμουν στο έργο του οργανισμού;
Επειδή είμαστε ένα κοινοτικό καταφύγιο, δεχόμαστε στήριξη από διάφορους ενδιαφερόμενους που έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: αγαπούν και νοιάζονται πραγματικά για τους σκύλους. Υποδεχόμαστε φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, οι οποίοι έρχονται για την ειδίκευσή τους, μαθητές από διάφορα σχολεία, κυρίως της πρωτεύουσας, καθώς και πολλούς εθελοντές που επισκέπτονται το καταφύγιο τα Σάββατα για να βοηθήσουν με κάθε δυνατό τρόπο. Οι άνθρωποι θέλουν να νιώθουν ότι η προσφορά τους έχει ουσιαστικό αντίκτυπο και εμείς φροντίζουμε να το βλέπουν στην πράξη. Δεν μπορώ να μην αναφέρω και την ομάδα μας στη Thanos Hotels, που στηρίζει έμπρακτα το Simba, είτε με επισκέψεις στο καταφύγιο είτε με άλλες δράσεις που ενισχύουν το έργο μας.
Έχετε ιστορίες σκύλων που σας έχουν συγκινήσει και μείνουν χαραγμένες στη μνήμη σας;
Πολλές. Αλλά δεν θα ξεχάσω ποτέ μια σκυλίτσα, την Αγάπη, ένα ηλικιωμένο ζώο που κανείς δεν ήθελε. Τελικά υιοθετήθηκε από ένα ζευγάρι στην Αγγλία και ζει τώρα σε ένα σπίτι γεμάτο αγάπη. Θυμάμαι επίσης μια οικογένεια που ήρθε στο καταφύγιο και ζήτησε να υιοθετήσει τον πιο ηλικιωμένο σκύλο. Υιοθέτησαν την Ήρα, δέκα ετών, φοβισμένη, ταλαιπωρημένη και διστακτική να εμπιστευτεί ξανά. Όταν βλέπεις έναν ηλικιωμένο σκύλο που έχει χάσει κάθε ελπίδα να βρει σπίτι, να φεύγει τελικά από το καταφύγιο, δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψεις τα συναισθήματα που βιώνεις.
Enaysma Foundation - «Τη Γνώση δεν Μπορεί να στην Πάρει Κανείς».
Πώς προέκυψε η πρωτοβουλία του ENAVSMA Foundation και τι ακριβώς σημαίνει για εσάς το «ίδρυμα της γνώσης και της ελπίδας»;
Από την ίδρυσή του το 2018, το ENAVSMA ξεκίνησε ως κοινό ταμείο υποτροφιών, μια πρωτοβουλία της Thanos Hotels & Resorts σε συνεργασία με το Round Table 7 Πάφου. Οι κοινές αξίες και οι στόχοι των δύο οργανισμών συνέβαλαν στη δημιουργία του Ιδρύματος, το οποίο παρέχει υποτροφίες μεταπτυχιακού επιπέδου σε φοιτητές και φοιτήτριες που, λόγω οικονομικών δυσκολιών, δεν μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Σήμερα, έχοντας εξελιχθεί σε ανεξάρτητη νομική οντότητα, το Ίδρυμα διευρύνει τη δράση του και επεκτείνει το αποτύπωμά του σε ολόκληρη την Κύπρο. Αρχικά, η ιδέα για τη δημιουργία ενός ταμείου υποτροφιών ξεκίνησε από τον πατέρα μου, Αλέκο Μιχαηλίδη, ο οποίος, έχοντας χάσει τα πάντα μετά την τουρκική εισβολή, συνήθιζε να μας λέει ότι «μπορεί να τα χάσεις όλα, όμως τη γνώση δεν μπορεί να στη πάρει κανείς». Το ENAVSMA δημιουργήθηκε για να δώσει χώρο στη γνώση, αλλά και στην ελπίδα. Δεν είναι απλώς ένα πρόγραμμα υποτροφιών. Είναι μια δήλωση εμπιστοσύνης στο μέλλον αυτών των παιδιών.
Έχει ανακοινωθεί και το άνοιγμα των αιτήσεων για την νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Μέχρι τώρα πόσες υποτροφίες δόθηκαν;
Ναι, μέχρι τις 20 Ιουλίου 2025 γίνονται δεκτές αιτήσεις για υποτροφίες μεταπτυχιακών σπουδών (μάστερ), πλήρους φοίτησης, στην Κύπρο ή στο εξωτερικό, για το ακαδημαϊκό έτος 2025–2026. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση www.enavsma.com. Από το 2018 μέχρι σήμερα, το ENAVSMA έχει προσφέρει συνολικά 29 υποτροφίες μεταπτυχιακών σπουδών στην Κύπρο και το εξωτερικό, με συνολικό ποσό πέραν των €185.000. Συνεχίζουμε να δίνουμε έναυσμα στα όνειρα των πρωτοπόρων του αύριο!
Τι κριτήρια θέτετε για την επιλογή των υπότροφων και ποια είναι η φιλοσοφία πίσω από τις επιλογές αυτές;
Οι υποτροφίες του ENAVSMA Foundation απονέμονται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και διαδικασιών που διασφαλίζουν τη διαφάνεια, την ισότητα ευκαιριών και τη δίκαιη αξιολόγηση όλων των αιτήσεων. Οι υποψήφιοι πρέπει να διακρίνονται για το ήθος τους και να πληρούν διάφορες προϋποθέσεις, όπως να είναι μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου, να έχουν ελάχιστη γενική βαθμολογία απολυτηρίου Μέσης Εκπαίδευσης 18,5/20 και να μην κατέχουν ήδη μεταπτυχιακό τίτλο. Παράλληλα, συνδυάζουμε την ακαδημαϊκή επίδοση με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια και το προσωπικό όραμα κάθε υποψηφίου. Θέλουμε να στηρίζουμε νέους με όρεξη, ήθος και προοπτική. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διαβάσουν περισσότερα για τους κανονισμούς στη σελίδα μας: www.enavsma.com
Πόσο σημαντικό θεωρείτε να έχουν οι νέοι πρόσβαση σε κορυφαία πανεπιστήμια, ακόμη κι αν προέρχονται από μειονεκτούσες ομάδες;
Η πρόσβαση σε κορυφαία πανεπιστήμια είναι καθοριστικής σημασίας. Η παιδεία και η μόρφωση μπορούν να καθορίσουν πορείες και το ταλέντο των φοιτητών δεν περιορίζεται σε ταχυδρομικούς κώδικες. Οι φοιτητές μας έχουν καταφέρει να φοιτούν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως το Harvard, το Cambridge, το Imperial College, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τη Swiss Hotel Management School, μεταξύ άλλων. Σήμερα, πολλοί από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές που στήριξε το Ίδρυμα συνεχίζουν την ακαδημαϊκή και επαγγελματική τους πορεία, μετά το έναυσμα που τους δόθηκε μέσω της δράσης του ENAVSMA. Κάποιοι εργάζονται στο εξωτερικό, σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ολλανδία και η Ιρλανδία, σε μεγάλους οργανισμούς, ενώ άλλοι επέστρεψαν και ξεκίνησαν την καριέρα τους στην Κύπρο. Υπάρχουν επίσης φοιτητές που συνεχίζουν τις σπουδές τους με διδακτορικά.
Τι ρόλο παίζουν οι συνεργασίες με άλλες επιχειρήσεις και φορείς στην επιτυχία των δράσεων του ENAVSMA;
Τεράστιο. Η δύναμη του ENAVSMA βρίσκεται στη συλλογικότητα. Η φιλανθρωπική δράση του Ιδρύματος περιλαμβάνει κοινές προσπάθειες και συνεργασίες με διάφορους χορηγούς, εταιρείες και οργανισμούς που ταυτίζονται με τις αξίες και τη φιλοσοφία του. Απώτερος στόχος είναι η αύξηση των εσόδων, που θα εξασφαλίσουν ακόμη περισσότερες υποτροφίες, ώστε να έχουν την ευκαιρία να σπουδάσουν περισσότεροι νέοι και να δουν τα όνειρά τους να πραγματοποιούνται.
Ποιο είναι το όραμά σας για το μέλλον του ιδρύματος την επόμενη πενταετία;
Το όραμά μας για την επόμενη πενταετία είναι να πολλαπλασιάσουμε τον αριθμό των υποτροφιών, δίνοντας περισσότερα εφόδια σε νέους ανθρώπους με όραμα, ώστε να ανοίξουν τα φτερά τους και να εξελιχθούν σε ηγέτες και πρωτοπόρους του αύριο. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό δίκτυο αποφοίτων και να αναπτύξουμε καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις εντός Κύπρου. Στόχος μας είναι το ENAVSMA να γίνει ένα σημείο αναφοράς στον τομέα της εκπαίδευσης και της κοινωνικής προσφοράς.
«Το ENAVSMA δεν είναι απλώς ένα πρόγραμμα υποτροφιών. Είναι μια δήλωση εμπιστοσύνης στο μέλλον αυτών των παιδιών», λέει.
Η Αγάπη, 'Οταν Δίνεται Χωρίς Όρους, Πολλαπλασιάζεται.
Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που πήρατε μέσα από την κοινωνική σας δράση;
Ότι η αλλαγή ξεκινά από τις μικρές πράξεις - και ότι η αγάπη, όταν δίνεται χωρίς όρους, πολλαπλασιάζεται.
Ποιον ή ποια θεωρείτε δικό σας πρότυπο κοινωνικής προσφοράς και γιατί;
Τον πατέρα μου. Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που με έμαθε να νοιάζομαι χωρίς να περιμένω αντάλλαγμα.
Πώς νιώθετε για την υποψηφιότητά σας στα φετινά βραβεία Madame Figaro Women of the Year 2025 στην κατηγορία «Κοινωνική Προσφορά ΟΠΑΠ» και τι σημαίνει για εσάς αυτή η αναγνώριση;
Είναι μεγάλη τιμή, αλλά πάνω απ’ όλα, είναι ευθύνη. Μια υπενθύμιση ότι οι πράξεις έχουν σημασία. Αν η υποψηφιότητά μου καταφέρει να εμπνεύσει έστω και έναν άνθρωπο να προσφέρει ή να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο, τότε αυτό από μόνο του είναι μια επιτυχία.
Κάντε κλικ
εδώ για να διαβάσετε το άρθρο στο Down Town Magazine.